Hoofdstuk 8

Deel 8: Wordt ’t een witte of een gele Kerst?08_kerstsfeer_winkel_klein[1]

Het was twee dagen voor kerst. Overal in het dorp hingen de lampjes in kerstbomen. De glitters en kerstballen straalden je tegemoet vanuit prachtig versierde winkeletalages. De mensen op straat zag je sjouwen met grote tassen en cadeaus. De ijsbaan, midden in het dorp, was vol gillende kinderen.

Robin vond kerst altijd fijn: gezellig iedereen bij elkaar. Lekker eten. De kerstboom optuigen. Naar de ijsbaan. Spelen met Sam de ezel en Tik, haar roodborstje, zonder op de klok te moeten letten. Spelletjes doen, van die ouderwetse, zoals ganzenbord.
Opa had nog zijn oude spel van vroeger, met van die houten ganzen. En er was nog een plan om met Jeroen een soort kerststal te gaan bouwen. Ideeën genoeg.
Vandaag was de ee08_ganzenbord_small[1]rste ronde van ‘Opa’s Ganzenbordkampioenschap’. Robin zat met opa aan de keukentafel. “Robin, wie was er vorig jaar ook alweer de Ganzenbord Koning met kerst?” vroeg opa terwijl hij keek alsof hij geen idee had. “Ja opa… dat was jij… maar dit jaar ga ik winnen!” Opa was aan de beurt, gooide 3 en belandde in de put. Robin zou wel eens gelijk kunnen krijgen.
“Opa, gaat het sneeuwen met kerst?” vroeg Robin, terwijl ze opa inhaalde.
“Een witte kerst? Dat ligt eraan waar je bent met kerst. In Lapland hebben ze zeker weten een witte kerst. Maar in Afrika hebben ze, zeker weten, een gele kerst.”

“Geel?!” Robin snapte niet wat opa bedoelde.
“Ja geel. Bij ons is het nu winter. Maar in Afrika bijvoorbeeld is het nu zomer. Daar hebben ze nog nooit sneeuw gezien. De zon brandt de hele dag. Het regent er bijna niet, dus veel planten en gras zien er dor en geel uit. In Afrika hebben ze dus een gele kerst.”
Robin vond het een gek idee: kerst in de zomer. “Ook niet voor niks dat ooievaars daar naartoe vliegen. In Afrika is het lekker warm”. Hij liet zijn houten gans over het hoofd van Robin vliegen.

“…over Afrika gesproken…: ik heb iets voor je.”
Hij pakt een envelop van de kast en gaf ‘m aan Robin. Ze maakte ‘m open. Wat kon dat zijn?08_brief_klein[1]
In de envelop zat een foto met 2 donkere mensen en een huisje waarop stond ‘LoveStation’.
“Hè?! Opa! Hoe kom je hier aan?!”
“Jij had  het erover dat je wilde weten wat ‘LoveStation’ was… ik ben eens even gaan googlen en toen vond ik dit.” Opa keek een beetje trots. Hij gooide 6 en mocht uit de put.
Er zat een briefje bij de foto en een kaart, van Afrika,met een pijl en erbij stond ‘LoveStation’ geschreven. “This is our LoveStation. What is yours?”
Opa vertaalde wat het betekende: “Dit is ons LoveStation. Wat is de jouwe?”
Robin keek met grote ogen naar de kaart en foto voor haar. Ze begreep er niks van.
“Waar is dat? Is dit DE LoveStation?!” Robin had wel 100 vragen.
“Robin, misschien zijn er nog wel veel meer LoveStations! Deze mensen hebben hun LoveStation midden in Afrika… jij kunt er hier, vandaag, toch ook eentje beginnen?”
Robin moest even nadenken. Een eigen LoveStation. Dat was eigenlijk een supergoed idee.
Ze kon natuurlijk met Jeroen een kerststal maken en die noemden ze dan ‘LoveStation’: een stal waar de dieren uit het bos zouden kunnen schuilen en eten kunnen vinden.
Die middag won Robin de eerste voorronde van Opa’s Ganzenbordkampioenschap.

De volgende dagen werd er hard geklust: de stal van Sam werd omgebouwd tot LoveStation.
Opa schilderde een prachtig bord. 08_pinda's_klein[1]
Robin hing vetbollen op en had pijn in haar vingers van het pinda’s rijgen-aan-een-touwje. Die hing ze bij de ingang.
Jeroen sjouwde hooibalen en timmerde voederbakken. “Tik, ga het maar vertellen aan de dieren in het bos: iedereen mag hier komen schuilen… ik zorg voor een kerstdiner!”

Op kerstavond was Robin’s LoveStation klaar. Het was prachtig geworden!
De voederbakken lagen vol appels. Er stonden emmers met water. Sam stond trots in hetmidden en Tik zat kwetterend op zijn billen. “Iedereen weet ‘t: de eekhoorns, de muizen, de herten… Iedereen komt!” riep ze opgewonden.

De maan stond hoog aan de hemel. Er scheen een heldere ster. Het leek wel alsof Robin’s LoveStation erdoor werd verlicht. Het was koud, het voelde alsof het ging sneeuwen, maar Robin had een warm gevoel van binnen. Zouden ze dat bij het LoveStation in Afrika ook hebben? Vast!
Een witte, groene of gele kerst, wat maakte het uit? Dit zou de mooiste kerst van de wereld worden.
08_stal_klein[1]Maak jij ook een LoveStation in je tuin om de dieren te trakteren op een kerstdiner? Dat hoeft geen hele kerststal te zijn, met wat vetbollen heb je ook al een LoveStationnetje!
Stuur  jouw foto naar info@lovestation22.com en maak kans op een echte Sam, de knuffelezel.

P.S.: Kijk! Er bestaat echt een LoveStation in Afrika!

 

img584-copy-copy _MG_0002