Hoofdstuk 11

Deel 11: Wat doet die olifant in de tuin?

11 circusaanplakbiljetHet circus was in de stad! Overal hingen posters. Robin wilde er graag heen.
Ze hadden in de klas van juf Nina een gesprek gehad over dieren in het circus. Is het nou wel of niet zielig voor dieren om in een circus te werken?
Tijmen had geroepen dat het net zo zielig was voor mensen als voor dieren: wie ging er nou voor z’n lol op een te klein fietsje rijden met een rooie neus op? Zielig! En dan heel hard fietsen en doen alsof je heel hard valt, gillend als een baby?! Nog zieliger! En dat dan twee keer per dag? Aaah, superdepuperzielig!
Robin vond het vooral heel zielig voor de olifanten. Die zaten in veel te kleine kooien te wachten tot ze een rondje mochten lopen in een tochtige tent. Ze moesten de hele avond kijken naar suikerspin etende, schreeuwende kinderen met hun ouders. Dat was pas echt zielig!
Thuis vertelde Robin aan opa wat er was gebeurd op school. Ze zaten aan tafel met een glas zelfgemaakte frambozenlimonade; opa’s eigen, geheime recept.

11 frambozensapRobin vertelde over het circus en hoe Tijmen op school de zielige clown had nagedaan. Opa moest er om lachen maar sprong opeens op.
Hij riep: “ik zie een o… o… olifant!”
Robin lachte: ”Haha opa, en nou dacht je zeker dat ik heel erg schrik en me omdraai. Nou, echt niet! Het is geen 1 april!”
“Nee precies” zei opa. “Het is geen 1 april….”
Hij stond op en liep naar het raam.
In de tuin stond een olifant. Een echte. Levensgroot. 1 voor 1 rukte hij met zijn slurf de frambozenstruiken uit de border … die opa net die middag met veel zorg had bijgeknipt en bemest.
11 frambozen plukkenRobin wist niet wat ze zag! Een olifant! In haar tuin!
Brutale Tik, haar roodborstje, kwam net aanvliegen en landde op de billen van de olifant. Sam, haar ezeltje, stond aan de grond genageld te kijken… alsof ie een olifant zag. Wat ook zo was.
Robin’s hart klopte in haar keel.
Nu kwam het er op aan. Ze moest rustig blijven. Er was er hier maar eentje die met dieren kon praten: zij.
Alleen zij, Robin, kon nu wat doen. “We bellen de politie!” riep opa. Hij greep zijn telefoon.
“Stop, nee!” riep Robin. “Laat mij maar even”.  Ze deed voorzichtig de keukendeur open en stapte de tuin in. “He, coole gast” zei Robin op haar stoerst, “ben je verdwaald?”
De olifant slingerde zijn slurf de lucht in en tetterde zo hard dat Tik van schrik weg vloog en Sam een grote plas deed.
“Ik ben ontsnapt uit het circus. Ik ben helemaal klaar met die stomme rondjes lopen. Ze zeggen dat jij hier een soort Lovestation hebt waar je de dieren helpt. Wil jij ervoor zorgen dat ik niet meer terug hoef, asjeblieft?!” tetterde de olifant smekend. Hij zag er verdrietig uit.

Toen kwam opa naar buiten. “Wat zegt ie, Robin?”
Dat ie weg wil. Dat ie bij ons wil komen wonen, opa”. Robin keek er op haar allerliefst bij. De olifant had ’t niet gezegd, maar opa verstond geen ‘Olifants’ en het leek Robin wel een tof idee.
“Gezellig. Zeg maar dat ie van harte welkom is,” zei opa lachend. “Als ie maar van mijn frambozenstruiken af blijft.” 11 frambozen
“Echt opa?!” riep Robin. Ze sprong een gat in de lucht.
Opa keek streng en zei:“Nee Robin. Natuurlijk niet. Olifanten horen niet in het circus… en ook niet bij ons in de achtertuin”.
Robin vond het erg jammer, maar opa had misschien wel een beetje gelijk.

En zo kwam het dat Robin de volgende dag op school kon vertellen dat ze heel eventjes een olifant als huisdier had.
De olifant werd trouwens opgehaald door de directeur van de dierentuin. Niet door de directeur van het circus. Want wist je dat het vanaf dit jaar verboden is om olifanten in het circus te laten optreden? Dat hebben ze in de wet zo geregeld. Zo zie je maar. Soms hoef je niet alles alleen te doen en zijn er ook andere mensen die de wereld een beetje beter proberen te maken.

11 olifant in de tuin

Namdromedarisu heeft al eens een prachtige blog geschreven over olifanten.
Daarom heeft ze als extraatje er nu ook eentje gemaakt over de dromedaris!

Wat zou jij trouwens doen als er een olifant in je tuin stond?
Mail je verhaal naar info@lovestation.com en maak kans op de enige echte knuffel Sam!

Verhaal: Madelijne Kool * Illustraties: Wanda van Dijk